Friday, February 22, 2013

En balans mellan fett, protein och kolhydrater

God morgon,

Sovit gott?
Äntligen fredag!!!! Har ni några härliga planer? Jag ska försöka få med min blivande man på en bröllopsmässa imorgon ja :) önska mig lycka till, haha!

För mig är just fett, protein och kolhydrater en balansgång, en som jag kämpar med. Jag tänker inte gå in på enzymer, hormoner eller något sånt där, för jag anser mig inte tillräckligt kunnig än. Men när jag pluggat färdig till kostrådgivare så hoppas jag att min kunskap ska räcka till för att dela med mig av, det är ju det som är tanken.

Jag räknar alltså inte kolhydrater, se tidigare inlägg, men jag är medveten om vad jag stoppar i mig. För mig är det viktigt att ha balans i min kost, jag mår bäst då! Nu är inte lchf en fett-diet som så många tror och jag tycker det är lite tråkigt att många klankar ner på oss lchf-are, men viktväktarna som använder fejkreklam är okej??!!

Hur som helst, jag äter alltså inte bara fett, fett och åter igen fett! Tänk er en våg med två sidor och den ska vara jämnviktig. Lägg "fett" på ena sidan och protein tillsammans med kolhydrater på den andra. Det är ungefär så jag äter på en dag, på en höft! Inte varje måltid men jag försöker balansera den så ungefär över en dag!
MEN!! Glöm inte!! Jag äter bra fetter, så som fett från avokado, bra mejerier, kokosfett, nötter (ja jag lägger dem här, det är min last i livet just nu) osv och på andra sidan så lägger jag mitt protein som då oftast är i form av kött, fisk eller fågel samt ägg och även där lägger jag mina kolhydrater. Mina kolhydrater får jag i mig i form av grönsaker.

Nu är det ju inte riktigt så att jag står och väger min mat för att få balans, men du förstår poängen, hoppas jag?

Efter att ha ätit efter det här tänket ett tag nu så känner jag mig piggare, mer vaken, starkare och faktiskt gladare. Jag känner ett lugn över mig som jag inte haft på länge. Visst ibland blir det för mycket av saker runt omkring men i det stora hela så mår jag så otroligt mycket bättre.

Jag vet att socker är en av de stora bovarna i hur jag mått tidigare, som en tidigare PASTA-HOLIC så vet jag att all pasta jag fått i mig har omvandlats i kroppen till glukos. Jag hade lika gärna kunnat moffat i mig en hel godispåse istället för pasta.

Så du förstår, det är balansen mellan fett, protein och kolhydrater som ger dig energi. Kroppen gör av med energi hela tiden och kräver det. När man äter för mycket kolhydrater så bränner kroppen det den behöver, resten lagras i våra så kallade gäddhäng och valkar. Äter du mindre kolhydrater så använder kroppen sina reserver till energi istället och på så sätt är just en lågkolhydratskost ofta ett bra alternativ till viktminskning.

Nu tycker inte jag att man ska äta lchf bara för att gå ner i vikt utan som en livsstil men det är ju helt individuellt hur liberal eller strikt man vill vara.

Tänk efter och känn efter framför allt nästa gång du äter något sött med socker i, speciellt hur du mår 1-2 timmar efteråt. Även om vi äter socker på ett dagligt intag, så reagerar vi i stort sett på samma sätt. Det blir snabb extra energi som sedan förbrukad nästan lika snabbt som det tillfördes kroppen, i och med detta så får du sedan en dipp, en abstinens och sen kommer viljan att ha mer! Det är lite likt att jämföras med ett missbruk!

Hoppas du orkade med mitt morgon svammel! Kram på dig så hörs vi senare!

No comments:

Post a Comment