Tuesday, February 19, 2013

Ketos-information

God morgon,

Jag har inlett min vecka med ketos! Vill ni hänga med på mitt experiment?
Jag har fått ganska många frågor om ketos det sista.

Så först behöver du veta vad just ketos är så jag tänkte jag skulle spara dig googlandet, här kommer två utdrag om vad Ketos är! Källor och referenser hittar ni längre ner.

Ketos
*/ Ketos är ett naturligt tillstånd där kroppen till allra största delen går på fettförbränning. Hemligheten är att äta mycket lite kolhydrater och måttligt med protein. Samt att äta sig lagom mätt på fett.

Okunniga förväxlar naturlig ketos med det sjukliga tillståndet ketoacidos som har helt andra orsaker (vanligen typ 1 diabetes och extrem insulinbrist). Vid detta farliga tillstånd har man runt tio gånger högre koncentration av ketoner samt skyhögt blodsocker.

Naturlig ketos är däremot ofarligt och innebär stabilt välkontrollerat blodsocker och välkontrollerade blodketoner.

Källa:// www.kostdoktorn.se och Wikipedia

Nästa text kommer från viktvägvisaren.se
Det här är två texter jag tycker förklarar ketos på allra enklast sätt. Det finns givetvis hur mycket som helst om det om ni googlar. Men dessa texter är lättast att läsa och förstå.

”Ketos” är ett centralt begrepp när man talar om låg-kolhydrat dieter. Eftersom det kommer mycket frågor om ketos har ska jag försöka förklara konceptet och dess relation till viktminskning lite närmare.

När man äter normalkost bryter kroppen ner kolhydrater till blodsocker vilket ger kroppen bränsle. Ifall man kraftigt drar ner på kolhydraterna finns det inte bränsle nog till att skapa blodsocker, men då har kroppen en smart backup-plan; den ploppar över till att förbränna fett istället, vilket kallas ”ketos”.

När man är i ketos bryts fett ner till ”ketoner”, partiklar som kroppen använder som bränsle istället för glukos (blodsocker). Ketos är inte lika effektivt som att bränna kolhydrater, därför ökar ämnesomsättningen och man gör av med mer kalorier än vanligt. Effekten är tydligast i början innan kroppen vant sig vid ketos. Man blir varm i kroppen och går snabbt ner i vikt. Efter några månader har kroppen vant sig vid ketos och fettförbränningen blir mer normal, men den är ändå högre än om kroppen eldar kolhydrater.

Många tror att ketos är farligt eftersom det inte är ett normaltillstånd, men inga studier har hittills visat på någon risk och eskimåer, som inte har tillgång till spannmål och socker, ligger i ketos åratal i sträck om inte hela livet utan att man upptäckt några bieffekter.

Ketosens ökade fettförbränning utnyttjas i lågkolhydratdieter såsom Atkins-metoden och LCHF. De flesta GI-metoderna fokuserar också på fettförbränning och ketos under de första veckorna av kuren innan de går över till kolhydratdrift med långsamma kolhydrater (till exempel South Beach Diet och GI-viktkoll).

No comments:

Post a Comment