Friday, February 15, 2013

Lågkolhydratskost (rena råvaror inte bara fett)

God eftermiddag,

Orkar du med lite svammel en fredag eftermiddag?
Vi testar, annars får du gå tillbaka och läsa en annan dag.

Det finns ju många myter runt just lågkolhydratkost som livsstil, lchf som det så fint kallas. LowCarbHighFat. Många, även jag innan jag faktiskt förstod bättre, tror att man äter sig smal genom att pumpa i sig fett. Att man alltså tar bort potatis, pasta, ris och bröd och att man sen pumpar i sig fett. Ja, ibland är det lite otäckt hur världen ser på saker.

Först och främst finns det kolhydrater i så mycket mer än ovan nämnda produkter.
Vad jag tycker är viktigt att tänka på är: Olika kroppar reagerar olika på olika sorters kolhydrater. Min lchf är ingen annans lik och jag tycker att det är "charmen" med det hela, man anpassar sig precis hur man vill och lägger sig på den nivå man känner att man klarar av och beroende på vad man har för mål.

Sen jag började så smått med lchf förra året så började jag inse hur mycket skit det faktiskt finns i saker som vi använder dagligen. Jag återkommer till vad vi har i kylskåpet i ett annat inlägg.
Även när jag inte levt en lågkolhydratlivsstil så har jag de senare åren varit mycket mer medveten om råvaror och produkter, speciellt den gömda sockerhalten som finns i så mycket som vi inte tänker på.
Vill vi verkligen ge detta till våra barn? Jag vet att jag inte vill det

Hur gör du min vän när du handlar?

Bilden är lånad från www.kostdoktorn.se

Lågkolhydratskost (just nu) är för mig ett sätt att må bra, att äta mig mätt 2-3 ggr om dagen, att undvika kolhydrater, en sockerfri livsstil och just nu strävar jag efter att bli av med mina gravidkilon, därför försöker jag vara ganska strikt men jag vet att jag kommer fortsätta med det här, kanske en aningen mer liberalt när jag nått mitt mål. Men fortfarande med rena och bra råvaror.

Igår skrev jag lite om kokosfett, jag har inkluderat just kokosfett dagligen i min kost, för att det ökar både förbränning och mättnadskänsla. Det är dessutom inga kolhydrater i kokosfett, använder du istället smör så får du i dig en del kolhydrater (som i alla mejerier), det är precis helt upp till dig hur du vill göra.

Vad jag egentligen vill med det här är att man ska förstå att mättat fett är inte farligt. Det är det omättade som är boven i det hela. Jag hoppas en vacker dag att människor förstår att det inte är fettet som är farligt. Men precis som så mycket annat så ska man äta allt i måttliga mängder. För visst kan man gå upp om man äter lchf också. Då har du inte satt din kropp i balans och du har inte heller kontroll på din mättnad. Även det här kommer jag ta upp i ett senare inlägg.
Du kanske rent av har tolkat det där med "ät dig smal" lite fel, visst kan man äta sig smal men underskatta inte motion. Vardagsmotion, sport, gym eller annat. Det är viktigare än vi tror att röra lite granna på sig, du kommer märka stor skillnad på hur du mår både fysiskt och psykiskt.

Som höggravid med foglossningar och ryggsmärtor så kom jag liksom inte så långt, vet du, det känns som en riktigt frihetskänsla att kunna åka ner till gymmet eller bara stoppa barnen i vagnen och gå en promenad.

Bilden är lånad från folktandvården.se
Visst är det svårt när så många runt omkring en äter godis, chips, pasta, dricker öl och annat göttit! För det är faktiskt gott med godis då och då, hur illa man än mår efteråt. Jag tycker det, helgen är svårast! Nu har vi inte så mycket godis hemma och barnen är så små att de inte har lördagsgodis heller. Tur att jag och min sambo inte har samma smak vad gäller godis och snacks.
Han är en chokladoman och det är som tur inte jag. Lakrits är mer min grej!Hur gör du och din familj?

Hoppas du har en mysig fredag!

No comments:

Post a Comment