Tuesday, March 19, 2013

Kostologik's Rosé & Grönpepparbläserade fransyska

4pers tar minst 3 timmar.

1200gr fransyska
1msk rosépeppar
1msk grönpeppar
Svartpeppar
2 klyftor vitlök
Smör att steka i och lite whisky att bränna av med
1msk Whiskey

Till sås. 2dl grädde och 1dl crème fraîche

Tvätta köttet och sätt ugnen på 120gr. Mosa Rosé och grönpeppar i mortel.
Pressa vitlöken. Smält smör i stekpannan. Gnid in köttet i den mortlade pepparen och vitlöken runt om. Stek sedan på hög värme tills du fått färg runt om, du ska bara ytsteka! Hetta upp pannan på Max och häll på lite whiskey, helst en rökig sort. Ca 1msk räcker. Det är inget måste med whiskeyn. Blir lika gott utan.

Lägg folie i en form, lägg i köttet, i med termometer och linda över folien så den täcker köttet. Slå lite vatten i stekpannan för att få loss smak och kvarvarande kryddor. Häll detta över köttet innan du virar in i folie, så att nederdelen av köttet badar i vätska. Sen in i ugnen i ca 2,5 timme. Jag hade inne mitt i ca 2,5 men jag som gillar rosa kött kunde tagit ut den lite tidigare. Termometern mätte 70gr i inne temperatur och jag hade väl tänkt hålla mig till 60gr men jag somnade i soffan med S på bröstet och med migränhuvudvärk så jag glömde av köttet.

När köttet är färdigt så tar du ut från ugnen, häller vätskan i stekpannan, hettar upp och slår på 2dl grädde och 1dl crème fraîche och låter koka upp och sjuda några minuter.
Jag serverade mitt kött med avokado och familjen åt bulgur, för jag tappade bort en påse potatis idag!! Hur lyckas jag?!No comments:

Post a Comment