Wednesday, February 27, 2013

Balans - Kroppslig balans och hormoner

God morgon,

Idag är det lill-lördag! brukar du göra något extra en dag som denna?

Jag tänkte svamla lite om balans och vad just det är för mig. Det är ju så olika hur vi alla fungerar, vi är ju faktiskt inte stöpta i samma form och tur är väl det?

Som du kanske redan vet så är kroppen uppbyggd av allt du äter, förutom syre som vi andas och tar in genom huden.
Allt kemiskt som finns i kroppen, alla våra hormoner, enzymer m.m byggs upp av något som kallas byggnadsstenar och dessa "stenar" använder det som du äter som byggnadsmaterial. Dessa byggnadsstenar kallas näringsämnen.

De viktigaste vi behöver är protein, fett och kolhydrater men även vatten, mineraler och vitaminer.

Balans för mig är att jag får i mig lite utav allt ovan varje dag, detta för att jag ska må bra. Kommer du ihåg den där "vågen" jag nämnde i ett tidigare inlägg om protein, fett och kolhydrater?

Många "lchf"-are tar tillägg i form av olika vitaminer, jag är nog lite stenålder där, jag tror att äter man rätt får man i sig det man behöver. Jag äter dock tillskott av D-vitamin men det är också det enda.

Visste du att vad du äter styr även hormonerna i kroppen? Det är därför många av oss tjejer just får choklad-begär vid PMS eller att man äter när man är ledsen/stressad eller orolig.
Nu kan inte jag exakt vad som händer i kroppen och vilken följd (än) men hur vi mår påverkar balansen i kroppen och även hur vi äter. Hur vi äter påverkar också balansen i kroppen och hur vi mår.

Visst är det en härlig kedja?! Det ena påverkar det andra och tvärtom.

Nu när jag tagit bort snabba kolhydrater ur min kost och ökat upp fettet till fullfett så känner jag en helt annan balans i kropp och knopp. Det trodde jag inte skulle kännas så fort! Jag känner mig dessutom mycket piggare! Hur mår du?

Hur äter du och känner du någon skillnad?

Nu tror inte jag på att bada maten i fett utan jag äter och lagar "som vanligt" och känner jag en dag att min kropp behöver lite extra så ökar jag istället på kokosfettet som jag tar i kaffet. Det hjälper till att öka din förbränning.

Vad jag känner är viktigt, som jag nu det senare har lagt mer vikt vid är vad för sorts fett jag använder. Jag använder riktigt smör, olivolja, rapsolja och kokosfett. Bregott som "smörgåssmör". Allt istället för margariner. Jag tror man kommer långt med att äta riktigt fett för en kroppslig balans istället för snabbproducerat med massor av tillsatser i.

Sen är faktiskt socker boven till mycket, inte allt men väldigt mycket och den rubbar vår balans.

Hoppas det inte blev för mycket svammel och att du förstår hur jag menar? Ska jag fortsätta med dessa små "info/fakta"-inlägg och sedan hur min kropp fungerar i relation till var inlägg?
Är det något annat du vill veta mer om?

Ha nu en riktigt fin dag, så hörs vi senare!

Jag älskar vita tulpaner så jag bjuder dig på lite vårkänslor istället för ännu en matbild!

No comments:

Post a Comment