Wednesday, February 20, 2013

Hur strikt är jag?

God förmiddag,

Hoppas du mår bra?

Här snöar det för fullt, mysigt, men jag längtar efter våren! Vilken är din favorit årstid?

Jag har det senaste fått ganska många frågor på min instagram "Kostologik" om hur jag äter och hur strikt jag är. Så nu tänkte jag istället skriva det här :)

Jag vill börja med att jag räknar inte kolhydrater, jag är bara ganska medveten om hur mycket det är i varje matbit jag stoppar i mig. Jag är för tillfället mer noggrann med det dolda sockret i mat.

Eftersom jag nu har det här "ketos-projektet" i åtanke så får jag nog erkänna att jag är ganska strikt. Men vad strikt är för mig är kanske inte strikt för någon annan. Du får känna efter själv hur din kropp fungerar och vad du klarar av och mår bra av. Det är viktigare än vilken viktnedgång. Du måste må bra först och känna balans i kroppen. Helst kunna äta fyra måltider om dagen och stå still i vikt, det är balans! Sen när du känner att du är där, först då kan du dra ner på antalet måltider. Men du måste äta dig mätt var gång! Är du hungrig så ät!

Jag äter i regel tre måltider om dagen! Frukost, lunch och kvällsmat eller lunch, mellis och kvällsmat. Har jag tränat blir det ofta en extra måltid efteråt, eller lunch, kvällsmat och efter träningen mat. Beror helt på tiden på dygnet jag tränar.

Jag ersätter fettet i maten med olivolja, rapsolja och kokosfett istället för grädde eller crème fraîche. Jag använder smör.

Jag äter alltid grönsaker till min måltid, i form av sallad och ofta med stekta grönsaker till som substitut för pasta/ris eller potatis. Jag undviker just nu mejeriprodukter till den mån jag kan, jag äter hellre avokado-röra (finns i recepten) till maten eller en klick majonäs.
Jag äter även en hel del ägg.

Strikt för mig är även att undvika lchf-bröd, lchf-kakor och lchf-desserter. Jag undviker att äta sötningsmedel och just nu håller jag mig även borta från bär. Nötter är något jag är svag för så det äter jag fortfarande, även om jag kanske borde ta bort det ur min kost just ur ketos-perspektiv. Men för mig funkar det och jag vill inte ta bort allt. Jag har istället tagit bort mörk choklad. (Suck, haha)
Jag äter nötter i den form som de är eller som mandelsmör, cashewsmör, jordnötssmör. Osötat givetvis. Detta ofta som mellanmål eller efter träning tillsammans med några kokta ägg och eller avokado. Detta istället för proteinshakes och drycker.

I vanliga fall så äter jag mejerier i måttliga mängder och även ost som mellis. Jag bakar substitut bröd oftast på mandelmjöl och även lchf-godis/kakor.

Hur jag än äter så försöker jag få i mig mycket vatten, vatten är viktigt i vilken kost som helst men jag är i regel ganska dålig på att just dricka vatten.

Igår kväll nådde jag mest ketos än så länge!

Är det något du undrar över?

Kramar så höra vi senare!

No comments:

Post a Comment