Saturday, March 23, 2013

Mandel som godis?

Mandel är bra skit!!

När du äter sötmandel med skalet på så får du i dig massor av antioxidanter och du får i dig mycket och bra fetter.

Det finns tydligen forskning som visar på att du minskar i vikt ifall du byter ut samma mängd energi i din kost mot samma mängd mandel, men det har jag inte hittat så mycket om, så jag vågar inte rekommendera.

Mandel är full med E-vitamin som fungerar som en kraftig antioxidant i vår kropp, du får även i dig Magnesium vilket många har brist på i sin kost.

Utöver detta får du i dig folsyra, B1, B2, B3, B6, Kalcium, Järn, Kalium, Zink, Karoten (A-vit), Selen och Fosfor. Så vi kan kort och gott säga att mandel fungerar som en multivitamintablett. Du får i dig lika mycket protein på 100 gram mandel som om du åt 100 gram rökt skinka. Du får dessutom i dig mer fett med mandel än med skinka. Men, ur ett viktminskningsperspektiv med lchf så är det bra att utesluta mandel i början, tycker jag. Jag började äta mandel som mellanmål och till kaffet på eftermiddagen, men sedan jag tagit bort det och äter istället mandel i samband med min mat så har jag gått ner mer.

Visste du att man som nötallergiker oftast tål mandel eftersom mandel inte är en nöt, utan ett frö som finns inuti en kärna som vi hittar på ett träd med stenfrukter.

Mandelträdet har sitt ursprung från norra Afrika, östra Medelhavsområdet och västra Centralasien. Man har odlat mandel i flera tusen år. Till Sverige kom den på 1500-talet och då åts den som konfektyr, vilket du kan göra med fördel även idag. De mandlar vi köper idag kommer oftast från länder som Spanien, Grekland, Italien, Turkiet, Marocco, Tunisien, Algeriet, Iran och USA. Om du bor i södra Sverige eller Gotland är det möjligt att odla trädet! Så lyxigt, jag kanske ska fundera på att plantera ett träd med mandlar i trädgården? Kommer du och plockar?

Nutisal brukar ha bra påsar med nötter! Men inte den här med mandlar i, tyvärr så hann jag smaka innan jag läste innehållsförteckningen. De är rullade i vetemjöl (!!!) alltså det fyller ju inte ens en funktion.....

Faktalänkar jag hittat information på är Wikipedia, paulúns shoppingguide, shenet

2 comments:

  1. Dock kan då mandlar vara allergiframkallande hos en pollenallergiker då stenfrukter ofta är en korsallergi till t ex björkpollenallergi. Där kommer min mandelkänslighet ifrån.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ja absolut, det vet jag. Men det är många som tror att mandel är en nöt, man får ju känna sig för individuellt vad man klarar av och vad man inte kan äta, vissa nötallergiker tål ju inte heller mandel :)

      Delete